• La regidora, Carmen Ortuño, assenyala que amb la mesura “els cossos de seguretat sabran com actuar en situacions d’emergència” i, a més, “s’afavoreix la integració d’aquestes persones”

Terrassa, divendres 19 d’octubre del 2018. La regidora del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Terrassa, Carmen Ortuño, ha presentat la proposta de la seva formació per “crear targetes identificatives per a persones amb el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)”, que es podran sol·licitar voluntàriament en la Policia Local. La iniciativa, fruit d’un acord amb l’associació TEA (Asperger) Vallès Occidental, permetrà “afavorir la integració d’aquestes persones”, ja que tant la policia com els Bombers i serveis sanitaris podran identificar-les i saber com actuar en qualsevol situació o davant una emergència. A més, la proposta inclou organitzar cursos perquè els agents coneguin el protocol d’actuació davant persones amb discapacitat intel·lectual.

Carmen Ortuño ha assenyalat que en les targetes figuraran les dades personals, així com un telèfon de contacte i “les pautes bàsiques d’actuació per a la policia i la resta de cossos de seguretat”. Segons l’edil, “les dificultats d’interacció i comunicació d’aquestes persones poden ser malinterpretadas per aquests serveis” i, en situacions d’emergència, “poden provocar malentesos”. Per la seva banda, la presidenta de l’entitat, Myriam Martí, ha explicat que la simple sol·licitud de la seva documentació per part de la policia és vista pels afectats com una amenaça i la seva reacció pot semblar agressiva als cossos de seguretat. El TEA és un trastorn sever en el desenvolupament que comporta una alteració neurobiològica en el processament de la informació i es caracteritza per un dèficit en àrees com la interacció social, el llenguatge i la comunicació.

D’altra banda, “les dades s’inclouran en un registre a la disposició dels serveis d’emergència que podrà ser consultat quan alguna d’aquestes persones requereixi la seva ajuda i atenció”, ha conclòs Ortuño. La proposta es debatrà en la Junta de Portaveus local.