El portaveu, Javier González, planteja diverses mesures per a prevenir l’addicció al joc entre menors d’edat com augmentar les campanyes de conscienciació d’adolescents i dels seus pares o tutors legals

Terrassa, dijous 21 de novembre del 2019. El portaveu del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Terrassa, Javier González, ha proposat que s’estableixi “una moratòria municipal per a l’obertura de noves cases d’apostes i joc, així com per a la renovació de les llicències existents”. El regidor ha explicat que la proposta de resolució, que es debatrà en el pròxim ple, planteja “estudiar les modificacions precises en la normativa per a regular que no s’obrin aquest tipus de locals en les proximitats de centres educatius, centres juvenils, biblioteques o edificis públics amb un elevat pas de menors d’edat”. La iniciativa inclouria, a més, altres mesures com incrementar les campanyes de conscienciació destinades a adolescents i als seus pares o tutors legals.

Javier González ha avançat que una de les accions previstes és potenciar l’activitat Drogues i tu què en saps?, que també treballa les addiccions al joc. El portaveu ha afirmat que “es duria a terme en coordinació amb la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i amb experts implicats en aquest àmbit” i, per descomptat, amb el consens del Departament d’Educació. A més, la iniciativa de la formació taronja demana que l’Ajuntament “insti a la Generalitat a elaborar una campanya de conscienciació sobre els riscos que comporta el joc i les altes xifres de ludopatia que es registren entre els joves actualment”, destinada als pares o tutors legals.

El responsable local de Ciutadans ha afegit que la seva proposta també preveu instar al Govern a “reformar la Llei General de la Comunicació Audiovisual i la Llei General de Publicitat per a fer efectiva la protecció del públic infantil i juvenil”, regulant la publicitat de les Cases d’Apostes i prohibint que aquestes empreses puguin publicitar. Finalment, González ha assenyalat que “també s’insta a l’Estat a impulsar el Reial decret de Comunicacions Comercials de les Activitats de Joc i de Joc Responsable, amb l’objectiu de restringir la publicitat per a jocs i apostes en línia”.

El portaveu municipal de Cs ha conclòs que “l’abús de les apostes entre els joves té conseqüències negatives com l’aparició de noves patologies mèdiques que requereixen tractament i desintoxicació en centres per a addictes al joc”. González ha recordat que “aquesta nova moda” s’estén perquè els menors tenen “un accés al joc sense límits ni obstacles a través de mòbils, tauletes, ordinadors, etc.” L’any 2017, es van moure a Espanya uns 5.000 milions d’euros en apostes esportives. Van participar en elles uns 700.000 espanyols, dels quals un terç no superen els 25 anys, segons dades de la Direcció General d’Ordenació del Joc del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública.