· La regidora, Isabel Martínez, recorda que el projecte hauria entrat en la seva següent fase d’elaboració en 2020, però s’ha vist interromput per la pandèmia de la Covid-19.

Terrassa, dimarts 6 d’octubre del 2020. La regidora del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Terrassa, Isabel Martínez, ha reclamat que «es finalitzi el disseny del Pla Local Antiestigma de Salut Mental», coincidint amb la celebració del Dia de la Salut Mental el pròxim 10 d’octubre. L’edil de Cs ha aclarit que la crisi de la Covid-19 ha retardat el procés previst per a dissenyar el projecte enguany, però «les importants conseqüències socials, econòmiques i sanitàries de la pandèmia fan encara més urgent la necessitat d’aquest pla a la nostra ciutat», ha advertit Martínez.

Isabel Martínez ha afegit que la iniciativa de Cs, que es presentarà com a Proposta de Resolució en el ple d’aquest mes, també demanarà que l’Ajuntament s’adhereixi i promocioni la marxa virtual mundial per a la salut mental de la campanya Speak Your Mind, en col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) divendres vinent dia 9. La regidora ha avançat que, durant 24 hores, es retransmetran testimoniatges personals i de responsables i professionals sanitaris en directe «amb l’objectiu d’incrementar la conscienciació, la inversió i els recursos en aquest àmbit que històricament ha estat desatès», ha insistit Martínez.

El Pla Local Antiestigma es realitza en col·laboració amb la Taula de Salut Mental de Terrassa i diverses organitzacions i institucions per a planificar i executar accions, activitats i projectes de lluita contra l’estigma i la discriminació de persones amb problemes de salut mental. La representant de Cs ha recordat que segons les dades de la diagnosi prèvia al pla, basada en una enquesta sobre percepció en salut mental entre 700 participants de la ciutat: «un 70% no estarien disposades a viure amb persones amb problemes de salut mental i un 30% no treballarien amb elles».

Finalment, Martínez ha insistit que «és un deure de l’administració pública posar a la disposició de la ciutadania recursos per a proporcionar benestar i serveis de salut mental». L’edil ha destacat la importància d'»acabar amb els estereotips i els prejudicis sobre aquesta problemàtica, fruit sobretot de la ignorància i que continua sent un tema tabú en la nostra societat». En aquest sentit, Isabel Martínez ha apuntat que el consistori ha de «manifestar l’agraïment pel treball realitzat als actors i professionals de Salut Mental de Terrassa, fent visibles les accions que s’executen en el nostre municipi i amb incidència en les polítiques socials locals».