• El regidor, David Aguinaga, assegura que són “un important actiu” per cobrir el dèficit de mà d’obra que la ciutat té en alguns sectors industrials

Terrassa, divendres 21 de setembre del 2018El regidor del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Terrassa, David Aguinaga, ha presentat avui en roda de premsa un paquet de “mesures de suport a la inclusió laboral dels refugiats que posin les bases per ajudar des de la política municipal”. La iniciativa, que es debatrà com a proposta de resolució en el ple d’aquest mes, planteja diverses accions amb l’objectiu que “els refugiats deixin de ser vistos com un problema i passin a considerats un important actiu que pot contribuir al desenvolupament de la nostra ciutat”, ha aclarit en edil. A més, Aguinaga ha indicat que “pot ser una bona forma d’arrelar a aquests grups” en el municipi. Per aquesta raó, segons el regidor, l’objectiu és destinar aquest projecte a “refugiats que tinguin intenció clara de quedar-se definitivament a Terrassa”.

David Aguinaga ha afirmat que “a Terrassa hi ha un jaciment de treball pendent d’explotar, un dèficit de mà d’obra per exemple en la indústria o l’economia social i solidària, en el qual aquestes persones poden encaixar”. En aquest sentit, la proposta de la formació taronja és “partir d’experiències d’aquest tipus que ja funcionen a Terrassa i que fins i tot han estat premiades” i “implicar també a les entitats locals que s’encarreguen de l’acolliment, com a Creu Roja i APIP-ACAM, i a les patronals Cecot i Cambra de comerç”, ha avançat l’edil. Les entitats “avaluarien les competències professionals d’aquests refugiats i escollirien el perfil de persones amb voluntat d’arrelar a la ciutat”, aprofitant les eines que la Unió Europea ofereix als organismes públics.

D’altra banda, també es preveu la col·laboració de la patronal per articular un programa de suport personalitzat per part d’altres treballadors amb un ampli bagatge professional que farien de mentors: “Experiències similars ja s’han engegat en el sector del tèxtil, la química i la mecànica i han demostrat que la formació i l’acompanyament són especialment útils per aconseguir la inserció sociolaboral”, ha aclarit Aguinaga.

La moció presta una atenció especial a les dones refugiades, ja que en general provenen de països i cultures en les quals “tenen assignats rols molt concrets de treballs domèstics i atenció a la infància o els ancians”, ha recordat el representant de Cs. Per això, s’elaboraria “un programa d’atenció específica, per exemple amb formació en centres educatius on els seus fills estiguin escolaritzats” amb la intenció d’“evitar els desplaçaments i facilitar que ampliïn la seva capacitació laboral amb més coneixements i autonomia per ampliar les seves possibilitats de reinserció”, ha conclòs Aguinaga.