Article d’opinió del portaveu de Cs Terrassa, Javier González.

En 2015 ja vaig escriure sobre aquesta zona de la ciutat que va congregar tantes esperances i que, finalitzant el mandat, continua esperant que es materialitzin les promeses. És cert que, mentre escric aquestes línies, just acaben de començar unes obres de remodelació de l’espai públic en la plaça del Comte Guifré limítrof al carrer Portal Nou, la residència de Mútua de Terrassa i alguns comerços. L’actuació contempla una remodelació de la zona que durarà gairebé tres mesos. Així, en la part superior de la plaça, sovint utilitzada per les persones majors com una àrea de descans, s’adequarà com un espai més recollit; i el mur, que connecta amb la part inferior del passeig del Vapor Gran, es condicionarà com una zona de joc infantil. Hi ha hagut que esperar quatre anys perquè l’Ajuntament es decidís a invertir 163.836,44 euros.

Aquesta obra hauria de ser una primera fase dins d’un projecte una mica més ambiciós, resultat d’una diagnosi col·laborativa amb tècnics municipals, especialistes en disseny d’espais urbans, així com amb veïns i comerciants de la zona. Una remodelació del Vapor Gran que continua reclamant una connexió amb el centre de tota la vida, un comerç complementari que va sobrevivint per l’heroisme de molts emprenedors i una recollida pneumàtica que no va col·locar a Terrassa en el segle XXI, sinó que va abandonar al Vapor Gran en el XIX per les olors i el desordre en els punts de recollida de les escombraries. En aquesta ocasió m’agradaria detenir-me en aquest aspecte.

En 2006 el govern del PSC va fer un pla per a estendre la recollida pneumàtica per tota la ciutat, un projecte que ha sofert un bany de realitat: no es pot desenvolupar per la seva inviabilitat econòmica. No obstant això, des del govern municipal es va publicitar com un avanç i, fins i tot, es va arribar a construir una central de recollida en el barri de Torre-sana, dilapidant centenars de milers d’euros de diners públics. En el cas concret del Vapor Gran es van realitzar les canalitzacions pertinents, assumint els propietaris tots els costos, i es va prometre una posada en marxa en un futur no massa llunyà. Es va explicar que això d’anar a dipositar les bosses d’escombraries als contenidors passaria a la història i que, quan el sistema es posés en marxa, desapareixerien aquestes antiquades bateries de contenidors de recollida de les escombraries… Han passat gairebé quinze anys d’aquestes promeses!

Ciutadans del Vapor Gran, no hi haurà recollida pneumàtica de les escombraries. Tampoc en Torre-sana i tampoc es tindrà en compte en els diferents espais afectats per aquell Pla Director que ja reposa en el contenidor blau de reciclatge de paper i cartó. En Ciutadans portarem aquest assumpte a discussió i demanarem que tant en Vapor Gran com en Torre-sana es tractin de reubicar les bateries de contenidors i es dignifiqui l’espai que ocupen, ja que sempre es va considerar provisional pels veïns i veïnes perquè així se’ls va explicar i se’ls va prometre.

En definitiva, convé prendre bona nota de les promeses incomplides, els projectes inacabats i dels diners balafiats.

Javier Gonzálezportaveu del GM de Ciutadans a l’Ajuntament de Terrassa