Terrassa, dilluns 22 de març del 2021.

La regidora de Ciutadans i presidenta de la comissió ha recordat que “la sindicatura de Greuges és un òrgan imparcial i independent” i ha lamentat que es qüestioni la labor d’aquesta comissió davant un possible incompliment per part d’un càrrec electe

La presidenta de la Comissió de Garantia i Seguiment del Codi Ètic de l’Ajuntament de Terrassa i regidora del Grup Municipal de Ciutadans (Cs), Isabel Martínez, ha defensat avui en roda de premsa “el paper de la comissió i la legitimitat dels seus membres en la seva tasca, que és avaluar qualsevol informe provinent de la Síndica de Greuges de Terrassa”. Martínez ha comparegut després de la polèmica pel possible incompliment del Codi Ètic municipal per part d’una regidora, segons un informe elaborat per la Síndica de Greuges local després d’una denúncia anònima. La presidenta de la comissió ha insistit que la sindicatura és “un òrgan absolutament imparcial i independent que fa treballs de recerca i comprovació de fets que arribin a través de comunicacions anònimes en la Bústia Ètica”.

Isabel Martínez ha recalcat, tal com s’ha publicat en mitjans de comunicació, que l’informe en qüestió “és clar sobre si han existit conductes contràries als principis i regles ètiques” i ha assegurat que la Comissió de Garantia haurà de “determinar, amb un treball molt imparcial i rigorós, les conseqüències o possibles sancions en cas que es confirmi el possible incompliment per part d’un càrrec electe”. En aquest sentit, Martínez ha estat categòrica i ha afirmat que seria “molt greu” de confirmar-se una vulneració, perquè “tot el personal municipal ha de complir el Codi Ètic, però els càrrecs electes tenim l’obligació d’actuar conforme a principis de bona conducta”.

La regidora de Cs ha criticat també algunes declaracions per part de l’equip de govern “que posen en dubte el treball d’aquesta comissió”.Martínez ha recordat que “la normativa de la Bústia Ètica com a via de comunicació anònima per part dels ciutadans és fruit d’anys de treball” i “es va aprovar amb la unanimitat de tots els grups en l’anterior mandat, a més que compta amb el consens de tots els grups municipals que la van aprovar tal com està actualment”. També ha lamentat les declaracions per part de l’alcalde amb relació al fet que “no ens toca a nosaltres fer aquesta avaluació”, quan segons la normativa és a la Comissió de Transparència a qui correspon fer aquestes funcions de comissió de garantia del codi ètic,

Finalment, Martínez ha criticat que la mateixa persona investigada “insinuï que la comissió podria modificar l’informe de la Síndica”, alguna cosa que “és impossible perquè és un treball independent i imparcial. La nostra tasca no és modificar informes, sinó valorar les conductes i les possibles conseqüències si cal”. La presidenta de la comissió ha lamentat que “no fos possible aconseguir un acord unànime per a emetre un comunicat de premsa que reafirmés que el treball de la comissió era avaluar l’informe” i ha afegit que “la comissió es tornarà a reunir i emetrà la seva avaluació i les possibles conseqüències quan el Secretari Municipal resolgui una sèrie de qüestions tècniques sobre el tema”.